Nybörjarkurs i ryska, termin 1

Tio kurstillfällen à 90 minuter med start söndag 22 februari 2015
ABF-huset, Malmö

Beskrivning

Detta är en nybörjarkurs i ryska språket med inriktning på talad ryska. Kursen utgår från läromedlet Mozjno utgivet av förlaget Liber. Övningsboken börjar med ett alfabetskapitel, men kursdeltagarna förväntas kunna läsa de ryska bokstäverna, och vi kommer att gå ganska snabbt igenom det kapitlet. Tanken är att vi under termin 1 ska hinna gå igenom de första kapitlen i text- och övningsböckerna. Takten kommer att anpassas efter deltagarna i gruppen, men när terminen är slut bör vi ha hunnit avsluta mellan 5 och 7 kapitel. (Totalt innehåller läromedlet 15 kapitel.)

Målgrupp

Kursen vänder sig till nybörjare i ryska. Det underlättar om deltagarna har kunskaper om det ryska alfabetet och baskunskaper i grammatik (ryskans tre genus, diminutiv och skillnaden mellan singular och plural), vilket man kan lära sig på kursen i ryska och rysk kultur. Dessa moment kommer att beröras på kursen, men ganska snabbt.

Lärare

Kursen leds av Niklas Bönnemark. Niklas bodde i Ryssland under ett år på nittiotalet och har sedan dess besökt landet ett flertal gånger. Han har studerat ryska i både Sverige och Ryssland och var en av redaktörerna för Norstedts stora ryska ordbok. Under ett antal år arbetade Niklas som lärare och undervisade bland annat i språk. Han var en av grundarna av föreningen Skruv och var dess ordförande under de första åren.

Kursinnehåll

På kursen lär du dig:

  • det ryska alfabetet (bra om du känner igen de flesta bokstäverna redan)
  • ett grundläggande ordförråd
  • att förstå talad ryska (genomgående under hela kursen)
  • hälsningsfraser
  • possessiva pronomen (мой, моя, моё och мои)
  • böjning av verb
  • prepositionerna в och на
  • klocktider
  • räkneord 1-100
  • ägande: у меня есть

och en hel del annat.

Tid och plats

Kursen hålls samtidigt med lektionerna på Skruvs ryska barnverksamhet, söndagar 10.00–11.30, i sal 205 (våning 2), ABF-huset, Spånehusvägen 47 i Malmö.

Avgift

Kursavgiften är 400 kr. Avgift tillkommer för kurslitteratur, som består av Mozjno textbok, övningsbok och elev-ljud-cd.

För att delta i kursen krävs medlemskap i Skruv.

Anmälan, betalning och avanmälan

Anmälan görs i Skruvs webbutik på ‹www.skruv.org/butik›. Betalning kan göras säkert med bankkort (Visa, Mastercard) eller genom direktöverföring från bankkonto.

Avanmälan ska göras skriftligen till info(a)skruv.org och kan göras kostnadsfritt före 17 februari 2015. Vid senare avanmälan debiteras hela kursavgiften.

Förbehåll

Med förbehåll för ändringar i kursupplägg och kursprogram. Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Tänk därför på att inte köpa kursböckerna förrän du har fått skriftligt meddelande om att kursen kommer att starta!


Publicerat

i

av

Etiketter: