Till 25-årsminnet av Jacob Dahlins bortgång

https://www.youtube.com/watch?v=wY_m7xBs73Y
https://www.youtube.com/watch?v=wY_m7xBs73Y

Den 10 oktober 2016 är det 25 år sedan Jacob Dahlin gick ur tiden.

Radio- och teveprogramledaren Jacob Dahlin spelade en viktig roll i spridandet av sovjetisk populärkultur i Sverige och i Väst. Under 1970-talet ledde han bland annat programmet Nöjesnytt från Sovjet (1975-80) i Sveriges Radio, och under 1980-talet programmet Galaxen (1980-84). 1978-88 var han fast anställd vid radions underhållningsavdelning.

Senare ledde han även programmen Jacobs stege (1985-88) och Caramba (1989-91) i SVT. Dessa båda program hade liknande upplägg med intervjuer och framträdanden av gäster (kända artister från Sverige och världen, och även politiker, skådespelare, författare och andra).

Jacob Dahlin talade ryska och var vän med den sovjetiska sångerskan och superstjärnan Alla Pugatjova, som han också bjöd in till Jacobs stege. Jacobs stege gjorde också några samproduktioner tillsammans med det sovjetiska programmet Útrennjaja pótjta (‘Morgonposten’), där artister från både Sverige och Sovjetunionen intervjuades och framträdde.

Den talangfulle och mycket personlige Jacob Dahlin drabbades av aids och dog bara 39 år gammal.

Här är de delar av Jacobs stege där Alla Pugatjova syntes i programmet 19 oktober 1985:

Länkar för den som vill fördjupa sig om Jacob Dahlin

Bilden överst är hämtad från Youtube.

av Niklas Bönnemark

Webbansvarig för Skruv