Filmkväll: Systrar

Filmkväll: Systrar

Datum och tid
ons 29 januari 2003 kl. 18.45–20.30

Plats
Länsstyrelsens hörsal
Kungsgatan 13, MalmöVi fortsätter med våra filmkvällar som sker på stor duk (3×2 m) med extremt bra bild och ljud, det är med andra ord riktig biokänsla. Filmen vi visar denna gång blir den uppmärksammade ryska filmen Systrar (Siostry) från 2001.

Filmen handlar om två systrar som heter Dina och Sveta. Dina är 8 år och spelar fiol och drömmer om att bli skådespelerska, och Sveta är 13 och en mycket bra skytt som vill till Tjetjenien för att bli prickskytt. Under några dagar får vi följa dessa systrar och hur de möter problem i en tuff rysk vardag. De åldras ett par år av påfrestningarna men de lär sig också att det finns något som är
starkare än ondska och orättvisor och som kan rädda världen. Detta något kallas kärlek.

Filmen är regisserad av den nyligen avlidne Sergej Bodrov. Filmen är på ryska men även de med små kunskaper i ryska språket tror jag kan följa med i handlingen. Det är dessutom ett utmärkt sätt att bättra på språkkunskaperna. Filmen är en timme och 30 minuter lång. (Se http://www.ctb.ru/base/films?oid=16 och http://sisters.film.ru)

Förslag till andra filmer att visa — gärna med svensk text — tar jag emot med tacksamhet.

Medlemskap kostar 200 kr. Heltidsstuderande, pensionär eller familjemedlem betalar 100 kr. Medlemskap kan lösas i samband med filmkvällen.

Väl mött!

För filmgruppen

Jakob Rydinger

Av Niklas Bönnemark

Webbansvarig för Skruv