Föredrag: Svensk-ryska kopplingar inom film och musik

Föredrag: Svensk-ryska kopplingar inom film och musik

Laddar Karta...

Datum och tid
tor 14 april 2016 kl. 19.00–21.00

Plats
UCRS Centrum för Rysslandsstudier
Gamla torget 3, UppsalaMusiken i en av de mest kända svenska frikyrkliga sångerna är rysk. En svensk programledare talar ryska – i svensk tv. Flera ryska sånger har legat på Svensktoppen. Svensk barn-tv med ryska dockor. En svensk film med nästan uteslutande ryskt tal. En duett mellan två popsångare, en svensk och en rysk – på vilket språk sjunger de?

Förbindelserna mellan Sverige och Ryssland inom musik och film är otaliga. Niklas Bönnemark berättar om kända och mindre kända beröringspunkter mellan rysk och svensk musik och film. Eftersom utbytet verkar ha varit som störst på 1980-talet ligger fokus på den tiden, men vi får exempel ända från 1890 till de senaste åren. Föredraget illustreras med rikliga ljud- och filmexempel.

Niklas Bönnemark är ordförande i Skruv (Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland). Föredraget är en del av den ryska filmfestivalen KinoRurik som pågår 8–17 april i Uppsala och 8–10 april i Stockholm och arrangeras i samarbete mellan KinoRurik, Skruv och Centrum för Rysslandsstudier.

Föredragsspråk: svenska. Även den som inte har så stora kunskaper i svenska kan få ut ett och annat av föredraget tack vare de många ljud- och bildexemplen.

Fri entré. Ingen anmälan behövs.