Skruvkafé med hygge och vinterns högtider

Skruvkafé med hygge och vinterns högtider

Laddar Karta...

Datum och tid
sön 10 december 2017 kl. 10.00–14.00

Plats
ABF Malmö
Spånehusvägen 47, MalmöVarva ner inför vinterns högtider! Välkommen att titta in på första våningen i ABF-huset, i samband med årets sista lektioner på barnverksamheten och kurserna i ryska. Njut av en stunds avkoppling med musik, samtal och en kopp kaffe eller te!

Ryska bageriet Karamell erbjuder den här dagen såväl traditionella ryska bakverk som lussekatter. Förutom svenskt fika bjuder vi på mysig och avkopplad stämning, det som på danska kallas för hygge. Det danska ordet hygge har nyligen spritt sig över världen, bland annat tack vare Meik Wikings bok The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well, som har översatts till många språk, däribland ryska och ukrainska.

Som minne från detta Skruvkafé kan du göra ett julkort i vår mysiga julfotohörna. Kl. 10.20–11.40 och 12.30–13.10 är alla välkomna att delta i fotografering med en professionell fotograf. Bland de fotona lottas tre vinnare ut som får sina julkort via e-post. Övriga deltagare kan beställa sina bilder av fotografen.

Pedagoger och elever visar foton från Skruvs ryska barnverksamhet och ställer ut sina alster från cirklarna i skapande verksamhet.

Vi pratar om lucia 13 december, jul 24 december, nyår 31 december-1 januari, ortodox jul 7 januari, nyåret enligt gamla stilen 13-14 januari och andra högtider som är så viktiga delar av kulturerna i Ryssland, Ukraina, Vitryssland och Sverige. Vi lär av varandra hur man firar, vad man äter och vad man sjunger. Vi kanske upptäcker likheter och skillnader mellan Jultomten, Farfar Frost och S:t Nikolaus, mellan Lucia, tärnorna och stjärngossarna, och mellan sånger som vi sjunger i de olika länderna. Och vem vet, kanske klarnar det också varför samma högtid firas på olika dagar i olika länder.

Under Skruvkaféet diskuterar vi i styrelsen gärna vilka aktiviteter du vill att vi ska ordna i Skruv under 2018. Ta chansen att träffa föreningens nya medlemmar och styrelse!

Skruvkaféet pågår från 10.00 till 14.00, men det är fritt att komma och gå när man vill.

Språk: svenska och ryska.

Fri entré!

Alla är varmt välkomna!

Detta är ett Skruvevenemang i samarbete med ABF.